Terug

Veelgestelde vragen over onze zwemlessen - Sportbedrijf Lelystad

Zwemles

Wij geven deskundige zwemlessen volgens de Zwem-ABC-methode van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Hierbij worden zeven niveaugroepen doorlopen:

 • Niveau 1, 2, 3, 4 en 5 voor diploma A (Aanleren)
 • Niveau 6 voor diploma B (Basis)
 • Niveau 7 voor diploma C (Compleet)

Naast het aanleren van vier zwemslagen – de enkelvoudige rugslag, de schoolslag, borstcrawl en rugcrawl – oefenen we met in het water springen, onder water zwemmen, naar de bodem zwemmen, duiken, klimmen, klauteren op een vlot en door een gatenmat zwemmen. Verder is er aandacht voor veiligheid en zwemmen met kleding aan.

Voor kinderen die het Zwem-ABC hebben afgerond, bieden wij nog een aantal diploma’s voor het verder vergroten van de zwemvaardigheid. In deze lessen leren de kinderen hoe zij zich nog beter in het water kunnen redden door middel van verschillende oefeningen met kleren aan. Ook komen de grondbeginselen aan bod van het wedstrijdzwemmen, zoals vlinderslag en de wedstrijdstart. Bij het pakket Balvaardigheid leren de kinderen met één of twee handen vangen en werpen, zwemmen met de bal en de bal op verschillende manieren op te pakken. Bij het pakket Survival oefenen we hoe je jezelf kunt redden als je onverwachts in het water terechtkomt. Ook leren we je wat je absoluut niet moet doen als een vriendje in nood is. Het zwemvaardigheidsprogramma bestaat uit Zwemvaardigheid 1, 2 en 3.

Op dit moment hebben we een wachtlijst van vijf maanden voor zwemdiploma A van het Zwem-ABC voor kinderen. Voor volwassenen en tieners is de wachtlijst wat korter.

De verdeling per groep ziet er als volgt uit:

 • Niveau 1: maximaal 10 kinderen
 • Niveau 2: maximaal 12 kinderen
 • Niveau 3 tot en met 5: maximaal 14 kinderen
 • Niveau 6 en 7: maximaal 15 kinderen

Alle groepen staan onder de deskundige leiding en toezicht van één zweminstructeur.

Het is bij ons mogelijk om de zwemdiploma’s B en C in één pakket voor een vast bedrag af te nemen. Wij garanderen aan het einde van het zwempakket dat beide diploma’s zijn behaald. Meer informatie op onze pagina’s over zwemles voor kinderen en zwemles voor tieners en volwassenen.

Op officiële feestdagen en tijdens de schoolvakanties komen de zwemlessen te vervallen. Bij de bepaling van het lesgeld is hiermee rekening gehouden. Kijk voor het overzicht van de schoolvakanties op de pagina gewijzigde openingstijden.

Je verandert de zwemlesdag- en tijd door contact op te nemen met de klantenservice van Sportbedrijf Lelystad. Dat kan telefonisch op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag voor 12.00 uur of op woensdag voor 11.00 uur of stuur een mail naar klantenservice@sportbedrijf.nl.

Neem contact op met Sportbedrijf Lelystad per e-mail klantenservice@sportbedrijf.nl of bel naar 0320 285 385.  Afhankelijk van hoelang jij of jouw kind al niet meer gezwommen heeft en waar er het laatst zwemles is gevolgd, wordt beoordeeld of voorzwemmen nodig is. Zo ja, dan maken wij een afspraak voor het voorzwemmen. In deze speciale les bekijkt de zweminstructeur de kwaliteiten voor een passende groep. Je betaalt eenmalige kosten voor het voorzwemmen en eventuele administratiekosten.

Op onderstaande pagina’s vind je alle informatie over de zwemlessen in Sportcentrum De Koploper.

Ga op de pagina mijn.sportbedrijf.nl naar ‘Zwemles’. Deze knop vind je rechts bovenin onder de groene balk. Op de zwemlespagina kun je je aanmelden voor een wachtlijst door op de groene knop te klikken. Selecteer vervolgens voor welke wachtlijst je je wilt aanmelden. Kies daarna de dag(en) waarvoor je je wilt aanmelden. Dat doe je door eerst op het gewenste moment te klikken en daarna op het pijltje. Je kunt meerdere dagen selecteren. Zet de dag met de hoogste voorkeur bovenaan. Je kunt wisselen met de pijltjes aan de rechterkant. Klik daarna op groene knop ‘VOLGENDE’. Je kunt hierna eventueel nog opmerkingen plaatsen. Klik tot slot op de groene knop ‘BEVESTIGEN’.

Heeft jouw kind behoefte aan extra persoonlijke aandacht of een rustigere omgeving? Wij verzorgen naast de reguliere zwemlessen, ook zwemles in kleine groepen van maximaal 3 of 5 kinderen. Het afzwemmen vindt ook plaats in een kleine groep. De lestijd en plaatsing gaan in overleg.

De zwemlessen worden vooraf per maand betaald. Het is niet mogelijk een les in te halen en het lesgeld wordt niet teruggestort. Bij langdurige ziekte (langer dan 2 weken), zo snel mogelijk melden. In overleg en na overleggen van een doktersverklaring stoppen wij de betaling en plaatsen we de leerling terug op de wachtlijst.

Tijdens de kijkles (elke laatste zwemles voor een vakantie), kun je de laatste 20 minuten van de les aan het bad de vorderingen zien van jouw kind en vragen stellen aan de zwemonderwijzer. Uiteraard kun je ons ook per e-mail bereiken via klantenservice@sportbedrijf.nl. Vermeld hierbij duidelijk de naam van jouw kind en in welke lesgroep hij of zij zwemt.

Iedereen die bij ons op zwemles zit mag gratis oefenen tijdens de recreatieve openingstijden. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dat dit gebeurt onder begeleiding van een betalende volwassene.

Via mijn.sportbedrijf.nl blijf je op de hoogte van de zwemvorderingen. Log in en klik onder de groene balk op ‘Zwemles’. Op deze pagina bekijk je het leerlingvolgsysteem.

Mocht je bij ons in Sportcentrum De Koploper geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag, dan kun je hiervan een melding maken bij  Centrum Veilige Sport Nederland. Bij grensoverschrijdend gedrag in deze context kun je bijvoorbeeld denken aan seksuele intimidatie, matchfixing en doping in de sport.

De zwemlessen in Sportcentrum De Koploper duren 45 minuten.

De diplomaeisen per zwemdiploma staan op onderstaande pagina aan de rechterkant.

Diplomaeisen kinderen

Kledingeisen voor zwemdiploma A

 • Badkleding
 • Niveau 1: T-shirt
 • Niveau 2: T-shirt en korte broek*
 • Niveau 3, 4 en 5: T-shirt of blouse met lange mouwen, lange broek* en schoenen**

Kledingeisen voor zwemdiploma B (niveau 6)

 • Badkleding
 • T-shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek*
 • Schoenen**

Kledingeisen voor zwemdiploma C (niveau 7)

 • Badkleding
 • T-shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek*
 • Jas of jack met lange mouwen*** (zonder capuchon)
 • Schoenen**

*Lange en korte broeken mogen niet naadloos aansluiten op de huid. Een legging of joggingbroek zijn dus niet toegestaan. Broeken met zakken en een rits, zoals een spijkerbroek of linnenbroek, zijn hiervoor geschikt. In plaats van een broek is een jurk of rok tot aan de enkels ook toegestaan.

**Plastic, leren of sportschoenen zijn geschikt. Schoenen zonder harde zool, zoals surfschoenen, zijn niet toegestaan.

***Een jas of jack moet voorzien zijn van een rits, lange mouwen en mag geen capuchon hebben.

 

 

Aqua Yoga & Pilates 22 - 04 - 2024

Nieuwe Aquasport: Aqua Yoga & Pilates

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging voor je lichaam en geest? Ontdek dan Float Yoga & Pilates bij…

Lees meer
17 - 04 - 2024

12 mei: straat- en veldvoetbalevenement door Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’

Op zondag 12 mei 2024 organiseren Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’ voor het eerst het straat-en veldvoetbalevenement bij Sportcomplex…

Lees meer
Recreatief zwemmen in De Koploper 15 - 04 - 2024

Veel zwemplezier in de meivakantie in De Koploper!

Van maandag 29 april tot en met zondag 5 mei 2024 is het meivakantie! Dat betekent weer heel veel zwemplezier…

Lees meer
Flyer beweegstimulering 15 - 04 - 2024

Lelystadse consultatiebureaus succesvol aan de slag met beweegstimulering bij jonge kinderen

Icare jeugdgezondheidszorg, Sportbedrijf Lelystad en JOGG Lelystad slaan de handen ineen om meer en beter bewegen bij kinderen van 0…

Lees meer
10 - 04 - 2024

13 tot 20 april: Indoor Swim to Fight Cancer in Zwembad De Koploper

Op zaterdag 13 april gaat een bijzonder evenement in Zwembad De Koploper van start ter ondersteuning van kankeronderzoek. In samenwerking…

Lees meer
Zeemeerminzwemmen 09 - 04 - 2024

In de meivakantie: cursus zeemeerminzwemmen!

Heb jij altijd al willen zwemmen als een zeemeermin? Dan is dit jouw kans! Tijdens de meivakantie van maandag 29…

Lees meer
Start jubileumjaar 08 - 04 - 2024

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar!

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het toeziend…

Lees meer
Buiten bewegen in Lelystad 03 - 04 - 2024

Urban Sports geven nieuwe impuls aan ‘Buiten Bewegen’ programma

Lelystedelingen konden al geruime tijd deelnemen aan georganiseerd en flexibel aanbod bij openbare sport- en beweegplekken, in parken en op…

Lees meer
28 - 03 - 2024

Fit naar Werk! Een unieke samenwerking ter ondersteuning van werkzoekenden in Lelystad

Werkzoekenden in Lelystad krijgen binnenkort toegang tot een vernieuwende aanpak die gericht is op een succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt….

Lees meer
18 - 03 - 2024

Meezwemtarief: recreatief zwemmen tijdens de zwemles van uw kind

Terwijl uw kind zwemles krijgt kunt u zelf ook even lekker het water in? Dat kan! Vanaf heden is het…

Lees meer