Terug

Veelgestelde vragen over onze zwemlessen - Sportbedrijf Lelystad

Zwemles

Wij geven deskundige zwemlessen volgens de Zwem-ABC-methode van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Hierbij worden zeven niveaugroepen doorlopen:

 • Niveau 1, 2, 3, 4 en 5 voor diploma A (Aanleren)
 • Niveau 6 voor diploma B (Basis)
 • Niveau 7 voor diploma C (Compleet)

Naast het aanleren van vier zwemslagen – de enkelvoudige rugslag, de schoolslag, borstcrawl en rugcrawl – oefenen we met in het water springen, onder water zwemmen, naar de bodem zwemmen, duiken, klimmen, klauteren op een vlot en door een gatenmat zwemmen. Verder is er aandacht voor veiligheid en zwemmen met kleding aan.

Voor kinderen die het Zwem-ABC hebben afgerond, bieden wij nog een aantal diploma’s voor het verder vergroten van de zwemvaardigheid. In deze lessen leren de kinderen hoe zij zich nog beter in het water kunnen redden door middel van verschillende oefeningen met kleren aan. Ook komen de grondbeginselen aan bod van het wedstrijdzwemmen, zoals vlinderslag en de wedstrijdstart. Bij het pakket Balvaardigheid leren de kinderen met één of twee handen vangen en werpen, zwemmen met de bal en de bal op verschillende manieren op te pakken. Bij het pakket Survival oefenen we hoe je jezelf kunt redden als je onverwachts in het water terechtkomt. Ook leren we je wat je absoluut niet moet doen als een vriendje in nood is. Het zwemvaardigheidsprogramma bestaat uit Zwemvaardigheid 1, 2 en 3.

Op dit moment hebben we een wachtlijst van vijf maanden voor zwemdiploma A van het Zwem-ABC voor kinderen. Voor volwassenen en tieners is de wachtlijst wat korter.

De verdeling per groep ziet er als volgt uit:

 • Niveau 1: maximaal 10 kinderen
 • Niveau 2: maximaal 12 kinderen
 • Niveau 3 tot en met 5: maximaal 14 kinderen
 • Niveau 6 en 7: maximaal 15 kinderen

Alle groepen staan onder de deskundige leiding en toezicht van één zweminstructeur.

Het is bij ons mogelijk om de zwemdiploma’s B en C in één pakket voor een vast bedrag af te nemen. Wij garanderen aan het einde van het zwempakket dat beide diploma’s zijn behaald. Meer informatie op onze pagina’s over zwemles voor kinderen en zwemles voor tieners en volwassenen.

Op officiële feestdagen en tijdens de schoolvakanties komen de zwemlessen te vervallen. Bij de bepaling van het lesgeld is hiermee rekening gehouden. Kijk voor het overzicht van de schoolvakanties op de pagina gewijzigde openingstijden.

Je verandert de zwemlesdag- en tijd door contact op te nemen met de klantenservice van Sportbedrijf Lelystad. Dat kan telefonisch op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag voor 12.00 uur of op woensdag voor 11.00 uur of stuur een mail naar klantenservice@sportbedrijf.nl.

Neem contact op met Sportbedrijf Lelystad per e-mail klantenservice@sportbedrijf.nl of bel naar 0320 285 385.  Afhankelijk van hoelang jij of jouw kind al niet meer gezwommen heeft en waar er het laatst zwemles is gevolgd, wordt beoordeeld of voorzwemmen nodig is. Zo ja, dan maken wij een afspraak voor het voorzwemmen. In deze speciale les bekijkt de zweminstructeur de kwaliteiten voor een passende groep. Je betaalt eenmalige kosten voor het voorzwemmen en eventuele administratiekosten.

Op onderstaande pagina’s vind je alle informatie over de zwemlessen in Sportcentrum De Koploper.

Ga op de pagina mijn.sportbedrijf.nl naar ‘Zwemles’. Deze knop vind je rechts bovenin onder de groene balk. Op de zwemlespagina kun je je aanmelden voor een wachtlijst door op de groene knop te klikken. Selecteer vervolgens voor welke wachtlijst je je wilt aanmelden. Kies daarna de dag(en) waarvoor je je wilt aanmelden. Dat doe je door eerst op het gewenste moment te klikken en daarna op het pijltje. Je kunt meerdere dagen selecteren. Zet de dag met de hoogste voorkeur bovenaan. Je kunt wisselen met de pijltjes aan de rechterkant. Klik daarna op groene knop ‘VOLGENDE’. Je kunt hierna eventueel nog opmerkingen plaatsen. Klik tot slot op de groene knop ‘BEVESTIGEN’.

Heeft jouw kind behoefte aan extra persoonlijke aandacht of een rustigere omgeving? Wij verzorgen naast de reguliere zwemlessen, ook zwemles in kleine groepen van maximaal 3 of 5 kinderen. Het afzwemmen vindt ook plaats in een kleine groep. De lestijd en plaatsing gaan in overleg.

De zwemlessen worden vooraf per maand betaald. Het is niet mogelijk een les in te halen en het lesgeld wordt niet teruggestort. Bij langdurige ziekte (langer dan 2 weken), zo snel mogelijk melden. In overleg en na overleggen van een doktersverklaring stoppen wij de betaling en plaatsen we de leerling terug op de wachtlijst.

Tijdens de kijkles (elke laatste zwemles voor een vakantie), kun je de laatste 20 minuten van de les aan het bad de vorderingen zien van jouw kind en vragen stellen aan de zwemonderwijzer. Uiteraard kun je ons ook per e-mail bereiken via klantenservice@sportbedrijf.nl. Vermeld hierbij duidelijk de naam van jouw kind en in welke lesgroep hij of zij zwemt.

Iedereen die bij ons op zwemles zit mag gratis oefenen tijdens de recreatieve openingstijden. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dat dit gebeurt onder begeleiding van een betalende volwassene.

Via mijn.sportbedrijf.nl blijf je op de hoogte van de zwemvorderingen. Log in en klik onder de groene balk op ‘Zwemles’. Op deze pagina bekijk je het leerlingvolgsysteem.

Mocht je bij ons in Sportcentrum De Koploper geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag, dan kun je hiervan een melding maken bij  Centrum Veilige Sport Nederland. Bij grensoverschrijdend gedrag in deze context kun je bijvoorbeeld denken aan seksuele intimidatie, matchfixing en doping in de sport.

De zwemlessen in Sportcentrum De Koploper duren 45 minuten.

De diplomaeisen per zwemdiploma staan op onderstaande pagina aan de rechterkant.

Diplomaeisen kinderen

Kledingeisen voor zwemdiploma A

 • Badkleding
 • Niveau 1: T-shirt
 • Niveau 2: T-shirt en korte broek*
 • Niveau 3, 4 en 5: T-shirt of blouse met lange mouwen, lange broek* en schoenen**

Kledingeisen voor zwemdiploma B (niveau 6)

 • Badkleding
 • T-shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek*
 • Schoenen**

Kledingeisen voor zwemdiploma C (niveau 7)

 • Badkleding
 • T-shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek*
 • Jas of jack met lange mouwen*** (zonder capuchon)
 • Schoenen**

*Lange en korte broeken mogen niet naadloos aansluiten op de huid. Een legging of joggingbroek zijn dus niet toegestaan. Broeken met zakken en een rits, zoals een spijkerbroek of linnenbroek, zijn hiervoor geschikt. In plaats van een broek is een jurk of rok tot aan de enkels ook toegestaan.

**Plastic, leren of sportschoenen zijn geschikt. Schoenen zonder harde zool, zoals surfschoenen, zijn niet toegestaan.

***Een jas of jack moet voorzien zijn van een rits, lange mouwen en mag geen capuchon hebben.

 

 

Fit naar Werk! 19 - 07 - 2024

15 werkzoekenden ronden Fit naar Werk! succesvol af 

15 deelnemers aan de eerste editie van Fit naar Werk! hebben dit project succesvol afgerond. Ze hebben hiervoor een certificaat…

Lees meer
Online routeplatform 16 - 07 - 2024

Online routeplatform nu met downloadbare GPX-routes

Het online routeplatform voor Lelystedelingen heeft een waardevolle impuls gekregen. Bezoekers kunnen vanaf nu ook GPX-routes rechtstreeks gratis downloaden via…

Lees meer
Vacature 15 - 07 - 2024

Vacature Zwemonderwijzer Zwem-ABC en Aquasport

Werken bij het leukste zwembad van Flevoland, zwembad De Koploper? Sta jij graag in het water en langs de badrand?…

Lees meer
Own the Sport 2023 12 - 07 - 2024

Provinciale finale skateparktour Own the Spot in Lelystad

De provinciale finale van skateparktour Own the Sport is dit jaar op donderdag 25 juli bij Skatepark Silverhills in Lelystad….

Lees meer
Vacature 11 - 07 - 2024

Vacature: Buurtsportcoach Uitvoering (24-36 uur per week)

Heb jij passie voor sport en leefstijl en wil jij de gezondheid van onze inwoners een boost geven? Als Buurtsportcoach…

Lees meer
03 - 07 - 2024

Aangepaste openingstijden en extra activiteiten in de zomervakantie

Aangepaste openingstijden en extra activiteiten in de zomervakantie  De zomervakantie (22 juli t/m 1 september) komt eraan. Misschien ga je…

Lees meer
De Koploper 02 - 07 - 2024

Verduurzamingsslag bij zwembad De Koploper tijdens zomerperiode

Deze zomer vindt er een verduurzamingsslag plaats bij zwembad De Koploper. In de periode van maandag 29 juli tot en…

Lees meer
Jolijn en Thijs van Valkengoed 25 - 06 - 2024

25 jaar Sportbedrijf Lelystad – Olympische droom komt uit in De Koploper

De eerste zwemmeters van Jolijn en Thijs van Valkengoed liggen in Lelystad. Heel veel zwemdiploma’s zijn behaald in zwembad de…

Lees meer
Schuitema 25 - 06 - 2024

25 jaar Sportbedrijf Lelystad – Jan Schuitema: “Passie voor de sport”

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april 2024 werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het…

Lees meer
Recreatief zwemmen in De Koploper 25 - 06 - 2024

Wijziging toegangsbeleid Zwembad de Koploper per 1 juli

We willen graag dat al onze bezoekers plezier beleven tijdens het sporten en bewegen. Daarom hebben we een aantal spelregels voor…

Lees meer