Terug

‘Tijdens een wandeling worden de mooiste gesprekken gevoerd’

Sinds begin 2016 is 5000stappen.nl een begrip voor wandelaars in Almere en Lelystad. Met inmiddels 15 verschillende wandelgroepen worden er in beide steden wekelijks mooie afwisselende routes gelopen. Altijd onder professionele begeleiding. Je kunt kiezen voor een vaste wandelgroep, maar je kunt je ook bij een andere groep aansluiten als je daar eens zin in hebt. Zo houdt 500stappen.nl het laagdrempelig en toegankelijk, met als doel dat mensen lekker bewegen in de buitenlucht, elkaar ontmoeten en zich goed voelen. “Als je de smaak te pakken hebt, wil je niet meer anders”, zegt wandelgroepbegeleidster en bestuurslid Petra Willemsen. De wandelgroepen zijn onderdeel van het programma Buiten Bewegen, dat op sportinlelystad.nl staat.

Voor lichaam en geest
De Stichting 5000stappen.nl is destijds gestart met het organiseren van wandelingen om eenzaamheid tegen te gaan. Ronald Karten, penningmeester van de stichting: “Wandelen heeft misschien nog een wat stoffig imago, maar het is juist heel hip! Wandelen zet je lichaam en geest in beweging. Je kunt je hoofd leegmaken, letterlijk ruimte maken voor nieuwe dingen en je lichaam blijft gezond en fit. Het is bovendien een laagdrempelige manier om andere (nieuwe) mensen te ontmoeten. Er worden mooie vriendschappen gesloten.”

Bewegen en ontmoeten
Met een oproep bij de supermarkt en de vele reacties die daarop volgden, was 5000stappen.nl een feit. Daarna zijn er steeds meer wandelgroepen gestart, met verschillende routes op verschillende dagen. “Alle groepen hebben een vaste wandelbegeleider. Dit zijn vrijwilligers, waar we als stichting heel erg blij mee zijn”, zegt Ronald. Petra begeleidt naast haar eigen wandelgroep ook andere wandelbegeleiders. “Ik vind het echt te gek om te zien wat het wandelen met mensen doet. Buiten zijn, je fit voelen, fijne gesprekken voeren en je niet alleen voelen…daar mag ik allemaal bij betrokken zijn!”

Iedere woensdagmiddag
De route in Lelystad start iedere woensdagochtend vanaf het stadhuis. Na een wandeling van ongeveer een uur eindigt de groep weer bij het startpunt, met een kop koffie of thee. “Het uur vliegt vaak om. De wandelaars zien er echt naar uit om elkaar weer te spreken en er worden mooie gesprekken gevoerd. Het praten tijdens het wandelen gaat ook heel gemakkelijk, waardoor je als nieuwe wandelaar heel makkelijk aansluit”, zegt Petra.

Op dit moment is er in Lelystad één wandelgroep. Binnenkort start een tweede, in het weekend. Ronald: “Om zo ook mogelijk te maken voor mensen die doordeweeks niet kunnen vanwege werk of andere verplichtingen.”

Hoe werkt het?
Stichting 5000stappen.nl werkt met een eenvoudig systeem; meewandelen kost € 1 of je schaft een strippenkaart aan. Je betaalt dan 10 euro voor 11 strippen en één strip is goed voor een wandeling van gemiddeld een uur. Je betaalt alleen wanneer je gaat, dus er gaat geen strip verloren. En als lid profiteer je ook van allerlei extra’s die worden georganiseerd. Zoals de onlangs gelopen Lichtjestocht op de Floriade of andere evenementen. Ronald: “Deze extra routes worden goed bezocht. Vanuit alle wandelgroepen van de stichting melden mensen zich aan en het is altijd heel gezellig.”

Toekomstplannen
Stichting 5000stappen.nl wil het liefst nog meer groepen, zodat er op nog meer dagen en plekken in Lelystad en Almere gewandeld kan worden. Dan is er voor de wandelaar nog meer keuze. Maar daar zijn wandelbegeleiders voor nodig. Ronald: “Mocht je een groep willen begeleiden, dan kan dat natuurlijk! Je krijgt dan van ons een opleiding tot wandelcoach om de groep goed te kunnen begeleiden.” Meer weten? Kijk op www.5000stappen.nl of op de Facebookpagina.

Wandelen bij Stichting 5000stappen.nl iets voor jou?
Op zoek naar een laagdrempelige manier om je hoofd leeg te maken en lekker in beweging te zijn? En er even uit te zijn en andere mensen te ontmoeten terwijl je actief bezig bent? Kijk dan eens op de website www.5000stappen.nl voor meer informatie of meld je direct aan voor een wandeling.

 


Petra Willemsen en Ronald Karten 

5000 stappen.nl

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

Aqua Yoga & Pilates 22 - 04 - 2024

Nieuwe Aquasport: Aqua Yoga & Pilates

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging voor je lichaam en geest? Ontdek dan Float Yoga & Pilates bij…

Lees meer
17 - 04 - 2024

12 mei: straat- en veldvoetbalevenement door Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’

Op zondag 12 mei 2024 organiseren Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’ voor het eerst het straat-en veldvoetbalevenement bij Sportcomplex…

Lees meer
Recreatief zwemmen in De Koploper 15 - 04 - 2024

Veel zwemplezier in de meivakantie in De Koploper!

Van maandag 29 april tot en met zondag 5 mei 2024 is het meivakantie! Dat betekent weer heel veel zwemplezier…

Lees meer
Flyer beweegstimulering 15 - 04 - 2024

Lelystadse consultatiebureaus succesvol aan de slag met beweegstimulering bij jonge kinderen

Icare jeugdgezondheidszorg, Sportbedrijf Lelystad en JOGG Lelystad slaan de handen ineen om meer en beter bewegen bij kinderen van 0…

Lees meer
10 - 04 - 2024

13 tot 20 april: Indoor Swim to Fight Cancer in Zwembad De Koploper

Op zaterdag 13 april gaat een bijzonder evenement in Zwembad De Koploper van start ter ondersteuning van kankeronderzoek. In samenwerking…

Lees meer
Zeemeerminzwemmen 09 - 04 - 2024

In de meivakantie: cursus zeemeerminzwemmen!

Heb jij altijd al willen zwemmen als een zeemeermin? Dan is dit jouw kans! Tijdens de meivakantie van maandag 29…

Lees meer
Start jubileumjaar 08 - 04 - 2024

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar!

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het toeziend…

Lees meer
Buiten bewegen in Lelystad 03 - 04 - 2024

Urban Sports geven nieuwe impuls aan ‘Buiten Bewegen’ programma

Lelystedelingen konden al geruime tijd deelnemen aan georganiseerd en flexibel aanbod bij openbare sport- en beweegplekken, in parken en op…

Lees meer
28 - 03 - 2024

Fit naar Werk! Een unieke samenwerking ter ondersteuning van werkzoekenden in Lelystad

Werkzoekenden in Lelystad krijgen binnenkort toegang tot een vernieuwende aanpak die gericht is op een succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt….

Lees meer
18 - 03 - 2024

Meezwemtarief: recreatief zwemmen tijdens de zwemles van uw kind

Terwijl uw kind zwemles krijgt kunt u zelf ook even lekker het water in? Dat kan! Vanaf heden is het…

Lees meer