Terug

Stilzitten is geen optie voor het Sportbedrijf

In gesprek met directeur-bestuurder Maurice Leeser over 2021

2021 is begonnen in een lockdown. Sportcentrum De Koploper en de sport- en gymzalen zijn dicht en er wordt veel minder bewogen door jong en oud. Maurice Leeser, directeur-bestuurder van Sportbedrijf Lelystad, maakt zich zorgen over de vitaliteit van de stad en had zich een sportiever begin van het nieuwe jaar voorgesteld. “Ons jaarplan ‘Natuurlijk Sport!’ ligt klaar, met daarin vele effectieve sport- en beweegprogramma’s om heel Lelystad in beweging te zetten. We staan te trappelen om met deze projecten te starten, maar voor nu doen we wat mogelijk is binnen de coronamaatregelen.”

Stilzitten is geen optie voor het Sportbedrijf. “Sporten en bewegen is essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid, juist ook nu in deze moeilijke tijd”, volgens Maurice Leeser. “44% van de Nederlanders heeft minder gesport door de coronamaatregelen en de tweede lockdown. En in Lelystad ligt dit percentage nog iets hoger. Ik verwacht met de invoering van de avondklok dat dit getal nog verder zal stijgen. Dat baart mij zorgen.”

Kinderen bewegen steeds minder
Onderzoek toont aan dat ook de Nederlandse jeugd steeds minder beweegt en dat de motoriek van kinderen de afgelopen 10 jaar significant slechter is geworden.

Een aantal cijfers:

  • 56% van de kinderen tussen de 4 en 11 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen.
  • Slechts 23% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen.
  • In Nederland kampt 15% van alle kinderen tussen 4 en 12 jaar met overgewicht.
  • Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buitenspelen.

Trots op de sportverenigingen
“Het is belangrijk dat kinderen, ook buiten het gezin, gezond leren leven”, meent Leeser. “Het meeste profijt is te behalen als we op jonge leeftijd investeren in bewegen. Vroeg begonnen is veel gewonnen! Daarom zijn we zo blij met al die vrijwilligers bij de Lelystadse sportverenigingen, die de kinderen ook nu in beweging houden. Het is geen gemakkelijke opgave om daarnaast nog alle coronaprotocollen in acht te nemen; een diepe buiging! Zij vormen echt het sportieve hart van onze stad.”

Sporten en bewegen in coronatijd
Ook al kan er nu vanwege de coronamaatregelen veel minder, toch is het van belang om te sporten en bewegen. Maurice Leeser: “Buiten kunnen we onder strenge voorwaarden gelukkig wel sporten, denk aan tennis voor volwassenen en voetbaltrainingen voor kinderen. En er ontstaan ook allerlei nieuwe initiatieven, zoals de wandelapp ’Ommetje lopen. Het is mooi om te zien, dat ondanks alles ook Lelystedelingen eropuit trekken om buiten te gaan sporten en te bewegen. Fietsen, hardlopen of gewoon heerlijk wandelen in de natuur.”

Blijven bouwen aan een vitale stad
Het Sportbedrijf bouwt ondertussen verder aan een vitale stad. “We blijven ook nu onze sportvoorzieningen verbeteren en de sport- en beweegaanbieders ondersteunen, met bijzondere aandacht voor de sportverenigingen. Daarnaast gaan we een succes maken van het Sport- & Vitaliteitsakkoord, de Nationale Sportweek en andere sport- en beweegevenementen die dit jaar plaatsvinden in Lelystad. En natuurlijk gaat de vlag uit zodra de binnensportvoorzieningen weer open mogen en er meer ruimte komt om te sporten. Dan gaan we Lelystad weer in beweging en bij elkaar brengen. Ook degenen die een extra zetje nodig hebben en die wellicht zijn afgehaakt. Samen met onze maatschappelijke partners gaan we de kracht van sport en bewegen nog meer inzetten om bij te dragen aan een vitale en gezonde stad.”

Lees onze plannen voor 2021 in ons jaarplan Natuurlijk Sport!

Jaarplan

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

Aqua Yoga & Pilates 22 - 04 - 2024

Nieuwe Aquasport: Aqua Yoga & Pilates

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging voor je lichaam en geest? Ontdek dan Float Yoga & Pilates bij…

Lees meer
17 - 04 - 2024

12 mei: straat- en veldvoetbalevenement door Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’

Op zondag 12 mei 2024 organiseren Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’ voor het eerst het straat-en veldvoetbalevenement bij Sportcomplex…

Lees meer
Recreatief zwemmen in De Koploper 15 - 04 - 2024

Veel zwemplezier in de meivakantie in De Koploper!

Van maandag 29 april tot en met zondag 5 mei 2024 is het meivakantie! Dat betekent weer heel veel zwemplezier…

Lees meer
Flyer beweegstimulering 15 - 04 - 2024

Lelystadse consultatiebureaus succesvol aan de slag met beweegstimulering bij jonge kinderen

Icare jeugdgezondheidszorg, Sportbedrijf Lelystad en JOGG Lelystad slaan de handen ineen om meer en beter bewegen bij kinderen van 0…

Lees meer
10 - 04 - 2024

13 tot 20 april: Indoor Swim to Fight Cancer in Zwembad De Koploper

Op zaterdag 13 april gaat een bijzonder evenement in Zwembad De Koploper van start ter ondersteuning van kankeronderzoek. In samenwerking…

Lees meer
Zeemeerminzwemmen 09 - 04 - 2024

In de meivakantie: cursus zeemeerminzwemmen!

Heb jij altijd al willen zwemmen als een zeemeermin? Dan is dit jouw kans! Tijdens de meivakantie van maandag 29…

Lees meer
Start jubileumjaar 08 - 04 - 2024

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar!

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het toeziend…

Lees meer
Buiten bewegen in Lelystad 03 - 04 - 2024

Urban Sports geven nieuwe impuls aan ‘Buiten Bewegen’ programma

Lelystedelingen konden al geruime tijd deelnemen aan georganiseerd en flexibel aanbod bij openbare sport- en beweegplekken, in parken en op…

Lees meer
28 - 03 - 2024

Fit naar Werk! Een unieke samenwerking ter ondersteuning van werkzoekenden in Lelystad

Werkzoekenden in Lelystad krijgen binnenkort toegang tot een vernieuwende aanpak die gericht is op een succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt….

Lees meer
18 - 03 - 2024

Meezwemtarief: recreatief zwemmen tijdens de zwemles van uw kind

Terwijl uw kind zwemles krijgt kunt u zelf ook even lekker het water in? Dat kan! Vanaf heden is het…

Lees meer