Terug

Speciale constructie onder nieuwe kunstgrasveld Batavia

Sportbedrijf Lelystad legt in opdracht van de gemeente Lelystad een kunstgrasveld met Waber-systeem (waterbergingssysteem) aan bij S.V. Batavia ’90 op sportpark Doggersbank. Het is de eerste keer in Nederland dat dit systeem wordt aangelegd met lavagesteente. Dit gesteente heeft naast het waterbergend vermogen ook als eigenschap dat het schadelijke stoffen absorbeert zodat deze niet in het milieu kunnen komen.

Water tijdelijk bufferen en geleidelijk laten doorsijpelen naar het grondwater
Dit systeem maakt het veld klimaatbestendig. De bufferlaag van lava onder het kunstgrasveld vangt hoosbuien op. Die komen door de klimaatverandering steeds vaker voor. De waterbuffer is zo groot, dat deze het regenwater van een hoosbui kan opvangen wat op het hele sportpark inclusief de parkeerplaatsen valt. Doordat er tijdelijk een hoeveelheid water onder het veld blijft staan, geeft het bij extreme warmte ook extra verkoeling voor de gebruikers.

Sportbedrijf Lelystad is verantwoordelijk het beheer van het sportpark
Bij het beheer hoort ook de afwatering van het sportpark. Dit gebeurt door middel van drainagebuizen. De sloten en vaarten rondom het sportpark, waar de drainage op uitkomt, vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Lelystad en het Waterschap Zuiderzeeland. Om de totale afwatering richting het IJsselmeer en uiteindelijk de Noordzee te ontlasten, dragen we door het aanleggen van het Waber-systeem een steentje bij aan water robuust inrichten van een ruimtelijke herontwikkeling. Deze werkwijze maakt onderdeel uit van het landelijke Deltaprogramma ruimtelijke-adaptatie. Hier gaan alle nieuwe ontwikkelingen van de buitenruimte in de toekomst mee te maken krijgen.

De aanleg
De aannemer TopGrass heeft meerdere ervaringen met de aanleg van Waber-systemen. Projectleider Marco Smits van TopGrass: “We hebben het Waber-systeem in voorgaande projecten aangelegd met een waterbergende laag van vorstvrije Grauwacke-natuursteenbrokken, met daarop fijnere steenbrokken, als egaliserende ondergrond voor het kunstgras. Ditmaal hebben we voor het eerst de waterbergende laag opgebouwd met lavagesteente van een 16/32 mm-fractie. Keuringsinstituut Isa Sport heeft deze laag gekeurd voordat we het werk voort konden zetten. Op deze onderlaag hebben we een lavalaag van 0/16 mm-fractie gelegd. Het totale waterbergende pakket is 25 cm. Eronder ligt een waterdoorlatend geotextiel. Er is nu geen drainage meer nodig.”
Keuringsinstituut Isa Sport wil de isolatiewaarde van het lavagesteente met betrekking tot de vorstgevoeligheid gedurende een jaar tot anderhalf jaar monitoren en meten. Het heeft daartoe temperatuursensoren in dit veld geplaatst, in totaal zo’n zes stuks.

Bufferzone
Aangezien kunstgrasvelden niet natuurlijk zijn en ook de infill die gebruikt wordt niet in het milieu mag komen, is er niet alleen in de constructie flink geïnvesteerd in absorptievermogen, om schadelijke stoffen binnen het veld te houden. Rondom het veld is een brede betonnen bufferzone aangelegd. De naden tussen de betonplaten van deze bufferzone zijn dicht gekit. Ook is er rond het veld een hoger opstaande rand met aan de onderzijde een rubberen flab. Deze zorgt er voor dat er zo min mogelijk materiaal van het veld in de betonnen bufferzone komt. Hiermee voldoen we maximaal aan onze zorgplicht voor het milieu.

Opening
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de kunstgras toplaag. Zoals het er nu naar uitziet is de toplaag voor de officiële opening, die plaatsvindt op zaterdag 15 augustus, gereed.

Foto: Jan Willem Boon (GRAS Advies), Ronnie Rook Astroturf (Polytan), Marco Smits (Topgrass), Marcel van Stralen (Sportbedrijf Lelystad) en Marco Knippenberg (S.V. Batavia ’90) tonen het lavagesteente van het nieuwe kunstgrasveld van Batavia ’90 – Fotostudio Wierd.

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

17 - 04 - 2024

12 mei: straat- en veldvoetbalevenement door Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’

Op zondag 12 mei 2024 organiseren Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’ voor het eerst het straat-en veldvoetbalevenement bij Sportcomplex…

Lees meer
Recreatief zwemmen in De Koploper 15 - 04 - 2024

Veel zwemplezier in de meivakantie in De Koploper!

Van maandag 29 april tot en met zondag 5 mei 2024 is het meivakantie! Dat betekent weer heel veel zwemplezier…

Lees meer
Flyer beweegstimulering 15 - 04 - 2024

Lelystadse consultatiebureaus succesvol aan de slag met beweegstimulering bij jonge kinderen

Icare jeugdgezondheidszorg, Sportbedrijf Lelystad en JOGG Lelystad slaan de handen ineen om meer en beter bewegen bij kinderen van 0…

Lees meer
10 - 04 - 2024

13 tot 20 april: Indoor Swim to Fight Cancer in Zwembad De Koploper

Op zaterdag 13 april gaat een bijzonder evenement in Zwembad De Koploper van start ter ondersteuning van kankeronderzoek. In samenwerking…

Lees meer
Zeemeerminzwemmen 09 - 04 - 2024

In de meivakantie: cursus zeemeerminzwemmen!

Heb jij altijd al willen zwemmen als een zeemeermin? Dan is dit jouw kans! Tijdens de meivakantie van maandag 29…

Lees meer
Start jubileumjaar 08 - 04 - 2024

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar!

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het toeziend…

Lees meer
Buiten bewegen in Lelystad 03 - 04 - 2024

Urban Sports geven nieuwe impuls aan ‘Buiten Bewegen’ programma

Lelystedelingen konden al geruime tijd deelnemen aan georganiseerd en flexibel aanbod bij openbare sport- en beweegplekken, in parken en op…

Lees meer
28 - 03 - 2024

Fit naar Werk! Een unieke samenwerking ter ondersteuning van werkzoekenden in Lelystad

Werkzoekenden in Lelystad krijgen binnenkort toegang tot een vernieuwende aanpak die gericht is op een succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt….

Lees meer
18 - 03 - 2024

Meezwemtarief: recreatief zwemmen tijdens de zwemles van uw kind

Terwijl uw kind zwemles krijgt kunt u zelf ook even lekker het water in? Dat kan! Vanaf heden is het…

Lees meer
17 - 03 - 2024

25 jaar Sportbedrijf Lelystad – Actie Restaurant De Inloper

Maak kans op spetterende prijzen tijdens onze 25 jaar jubileum loterijen! Op elke 25ste van de maand maak jij kans…

Lees meer