Terug

Nieuwe informatie voor huurders over de sluiting van de accommodaties

Als Sportbedrijf Lelystad hebben we in ons nieuwsbericht van zondag 15 maart gecommuniceerd dat bij een langere sluiting van de sportaccommodaties dan maandag 6 april wij de situatie opnieuw zouden beoordelen en u, als gebruiker of huurder, zo spoedig mogelijk zouden informeren. Bij deze geven wij u een toelichting op de door Sportbedrijf Lelystad genomen coulancemaatregelen naar aanleiding van de sluiting van de accommodaties tot en met het eind van de periode van sluiting.

Wat betekent de sluiting voor verenigingen?
Op dinsdag 31 maart heeft het kabinet besloten de maatregel om alle sportaccommodaties te sluiten tot en met maandag 6 april te verlengen tot en met dinsdag 28 april. Dat betekent dat zwembaden, sportaccommodaties en sportclubs gesloten zijn, competities stilliggen en alle verenigings- en clubactiviteiten tot en met 28 april zijn afgelast. Deze sluiting heeft economische gevolgen voor de sportorganisaties in Lelystad. Er is in de periode van sluiting tenslotte geen opbrengst uit de kantine en een gemis aan inkomsten uit kaartverkoop, loterijen of andere clubkasversterkende activiteiten. En wellicht zijn er ook wat inkomsten uit sponsoring, contributies of lidmaatschappen weggevallen. 

Wat betekent de sluiting voor het Sportbedrijf?
Ook Sportbedrijf Lelystad heeft door de sluiting te maken met een fikse inkomstenderving, een omzetdaling van vele honderdduizenden euro’s. Onze activiteiten liggen tenslotte ook stil (behoudens het onderhoud aan de velden en aan de accommodaties), terwijl de vaste kosten voor het onderhoud van de accommodaties en personeel geheel doorlopen.

Financiële compensatieregelingen
Er wordt hard gewerkt aan een Noodfonds Sport vanuit NOC*NSF (met name voor sportbonden, sportclubs en sportverenigingen) en kunnen ondernemers en sportverenigingen gebruikmaken van het Noodloket Economische Zaken (TOGS) en/of de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Voor gemeenten en Sportbedrijven wordt er gewerkt aan een brede regeling in relatie tot sport met betrekking tot derving van huurinkomsten, in combinatie met cultuur en welzijn. De contouren van deze regeling zijn echter nog geheel onduidelijk.

 Wat gebeurt er in de sport in Nederland?
Sportbedrijf Lelystad heeft, net als minister Koolmees van Sociale zaken en Werkgelegenheid, een moreel appel gedaan op alle leden en klanten om hun sportvereniging of sportclub te blijven steunen en de contributie of lidmaatschap te blijven betalen. De inning van de contributie of lidmaatschappen verloopt bij de meeste sportverenigingen en sportclubs nog steeds voorspoedig. Daarnaast zien we gelukkig dat er veel maatregelen worden getroffen om de financiële schade beperkt te houden.

 • Zo komt de KNVB de voetbalverenigingen tegemoet met een financieel steunpakket en door te stoppen met het innen van de resterende contributie van dit seizoen nu de voetbalcompetities niet worden uitgespeeld.
 • Ook bij het handballen, zwemmen en volleyballen is de competitie definitief gestopt.

Maar dat geldt niet voor alle sporten.

 • De KNHB onderzoekt bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn om de hockeycompetities wellicht op alternatieve manieren in mei, juni of juli af te ronden, dan wel andere alternatieve (competitie)formats voor een kortere periode op te zetten.
 • En bekijkt de KNLTB of de tenniscompetitie alsnog hervat kunnen worden, zodat tennisliefhebbers en -verenigingen zich nog steeds mogen verheugen op de voorjaarscompetitie.

Nieuwe coulancemaatregelen vanaf dinsdag 7 april
We hebben in onze coulancemaatregelen rekening gehouden met de diversiteit van onze huurders en gebruikers enerzijds en getracht een goede balans te vinden tussen het in standhouden van de lokale sportinfrastructuur en de (financiële) situatie van onze huurders, gebruikers en van onszelf anderzijds. Met inachtneming van bovenstaande, met de eerder genomen coulancemaatregelen tot en met maandag 6 april 2020 en dat de sluiting te wijten is aan overmacht treft u onderstaand coulancemaatregelen aan vanaf dinsdag 7 april 2020 tot en met het eind van de periode van sluiting:

 • Sportverenigingen die gebruikmaken van De Rietlanden, De Koploper en/of overige sport- en gymzalen als sportaccommodatie en die een kortdurende huurovereenkomst hebben:
  • Bij deze sportverenigingen is in de sluitingsperiode van vrijdag 13 maart tot en met maandag 6 april geen huur in rekening gebracht.
  • Het Sportbedrijf zal de huur in de periode vanaf dinsdag 7 april tot en met einde van de periode van sluiting slechts voor 50% factureren.
 • Sportverenigingen die gebruikmaken van een buitensportaccommodatie (inclusief de Dojo, tafeltennis, clubgebouwen en de turnzaal) en die een langdurende gebruikersovereenkomst hebben:
  • Het Sportbedrijf zal de huur in de periode vanaf aanvang van de sluiting (vrijdag 13 maart 2020) tot en met einde periode van sluiting slechts voor 50% factureren.
 • Recreatiegroepen of incidentele huurders die gebruikmaken van De Rietlanden, De Koploper en/of overige sport- en gymzalen:
  • Bij deze huurders is in de sluitingsperiode van vrijdag 13 maart tot en met maandag 6 april geen huur in rekening gebracht.
  • Het Sportbedrijf zal in de periode vanaf dinsdag 7 april tot en met einde van de periode van sluiting geen huur factureren.
 • Onderwijsinstellingen en (semi-)commerciële huurders:
  • Er worden geen wijzigingen aangebracht in de facturatie.

Het Sportbedrijf is er alles aan gelegen om de lokale sportinfrastructuur in stand te houden. Dit zodat onze sportverenigingen, de (semi-)commerciële sport- en beweegaanbieders, maar ook wij als Sportbedrijf op termijn goed kunnen opstarten, gauw onze belangrijke maatschappelijke positie in de Lelystadse samenleving kunnen innemen en snel weer het kloppende sportieve hart van Lelystad kunnen vormen. We hebben elkaars steun hard nodig in deze lastige periode, steun dat recht doet aan ieders positie uitgaande van solidariteit.

Aangezien er veel informatie is voor inwoners, huurders van accommodaties, instellingen en andere geïnteresseerden hebben we alles aangaande het coronavirus gebundeld op onze website: www.sportbedrijf.nl/alles-over-het-coronavirus/. Wij hopen u hiermee van veel informatie te voorzien.  Neem voor vragen of ondersteuning contact met ons op. Mail naar info@sportbedrijf.nl.

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

Fit naar Werk! 19 - 07 - 2024

15 werkzoekenden ronden Fit naar Werk! succesvol af 

15 deelnemers aan de eerste editie van Fit naar Werk! hebben dit project succesvol afgerond. Ze hebben hiervoor een certificaat…

Lees meer
Online routeplatform 16 - 07 - 2024

Online routeplatform nu met downloadbare GPX-routes

Het online routeplatform voor Lelystedelingen heeft een waardevolle impuls gekregen. Bezoekers kunnen vanaf nu ook GPX-routes rechtstreeks gratis downloaden via…

Lees meer
Vacature 15 - 07 - 2024

Vacature Zwemonderwijzer Zwem-ABC en Aquasport

Werken bij het leukste zwembad van Flevoland, zwembad De Koploper? Sta jij graag in het water en langs de badrand?…

Lees meer
Own the Sport 2023 12 - 07 - 2024

Provinciale finale skateparktour Own the Spot in Lelystad

De provinciale finale van skateparktour Own the Sport is dit jaar op donderdag 25 juli bij Skatepark Silverhills in Lelystad….

Lees meer
Vacature 11 - 07 - 2024

Vacature: Buurtsportcoach Uitvoering (24-36 uur per week)

Heb jij passie voor sport en leefstijl en wil jij de gezondheid van onze inwoners een boost geven? Als Buurtsportcoach…

Lees meer
03 - 07 - 2024

Aangepaste openingstijden en extra activiteiten in de zomervakantie

Aangepaste openingstijden en extra activiteiten in de zomervakantie  De zomervakantie (22 juli t/m 1 september) komt eraan. Misschien ga je…

Lees meer
De Koploper 02 - 07 - 2024

Verduurzamingsslag bij zwembad De Koploper tijdens zomerperiode

Deze zomer vindt er een verduurzamingsslag plaats bij zwembad De Koploper. In de periode van maandag 29 juli tot en…

Lees meer
Jolijn en Thijs van Valkengoed 25 - 06 - 2024

25 jaar Sportbedrijf Lelystad – Olympische droom komt uit in De Koploper

De eerste zwemmeters van Jolijn en Thijs van Valkengoed liggen in Lelystad. Heel veel zwemdiploma’s zijn behaald in zwembad de…

Lees meer
Schuitema 25 - 06 - 2024

25 jaar Sportbedrijf Lelystad – Jan Schuitema: “Passie voor de sport”

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april 2024 werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het…

Lees meer
Recreatief zwemmen in De Koploper 25 - 06 - 2024

Wijziging toegangsbeleid Zwembad de Koploper per 1 juli

We willen graag dat al onze bezoekers plezier beleven tijdens het sporten en bewegen. Daarom hebben we een aantal spelregels voor…

Lees meer