Terug

Nieuwe informatie voor huurders over de sluiting van de accommodaties

Als Sportbedrijf Lelystad hebben we in ons nieuwsbericht van zondag 15 maart gecommuniceerd dat bij een langere sluiting van de sportaccommodaties dan maandag 6 april wij de situatie opnieuw zouden beoordelen en u, als gebruiker of huurder, zo spoedig mogelijk zouden informeren. Bij deze geven wij u een toelichting op de door Sportbedrijf Lelystad genomen coulancemaatregelen naar aanleiding van de sluiting van de accommodaties tot en met het eind van de periode van sluiting.

Wat betekent de sluiting voor verenigingen?
Op dinsdag 31 maart heeft het kabinet besloten de maatregel om alle sportaccommodaties te sluiten tot en met maandag 6 april te verlengen tot en met dinsdag 28 april. Dat betekent dat zwembaden, sportaccommodaties en sportclubs gesloten zijn, competities stilliggen en alle verenigings- en clubactiviteiten tot en met 28 april zijn afgelast. Deze sluiting heeft economische gevolgen voor de sportorganisaties in Lelystad. Er is in de periode van sluiting tenslotte geen opbrengst uit de kantine en een gemis aan inkomsten uit kaartverkoop, loterijen of andere clubkasversterkende activiteiten. En wellicht zijn er ook wat inkomsten uit sponsoring, contributies of lidmaatschappen weggevallen. 

Wat betekent de sluiting voor het Sportbedrijf?
Ook Sportbedrijf Lelystad heeft door de sluiting te maken met een fikse inkomstenderving, een omzetdaling van vele honderdduizenden euro’s. Onze activiteiten liggen tenslotte ook stil (behoudens het onderhoud aan de velden en aan de accommodaties), terwijl de vaste kosten voor het onderhoud van de accommodaties en personeel geheel doorlopen.

Financiële compensatieregelingen
Er wordt hard gewerkt aan een Noodfonds Sport vanuit NOC*NSF (met name voor sportbonden, sportclubs en sportverenigingen) en kunnen ondernemers en sportverenigingen gebruikmaken van het Noodloket Economische Zaken (TOGS) en/of de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Voor gemeenten en Sportbedrijven wordt er gewerkt aan een brede regeling in relatie tot sport met betrekking tot derving van huurinkomsten, in combinatie met cultuur en welzijn. De contouren van deze regeling zijn echter nog geheel onduidelijk.

 Wat gebeurt er in de sport in Nederland?
Sportbedrijf Lelystad heeft, net als minister Koolmees van Sociale zaken en Werkgelegenheid, een moreel appel gedaan op alle leden en klanten om hun sportvereniging of sportclub te blijven steunen en de contributie of lidmaatschap te blijven betalen. De inning van de contributie of lidmaatschappen verloopt bij de meeste sportverenigingen en sportclubs nog steeds voorspoedig. Daarnaast zien we gelukkig dat er veel maatregelen worden getroffen om de financiële schade beperkt te houden.

 • Zo komt de KNVB de voetbalverenigingen tegemoet met een financieel steunpakket en door te stoppen met het innen van de resterende contributie van dit seizoen nu de voetbalcompetities niet worden uitgespeeld.
 • Ook bij het handballen, zwemmen en volleyballen is de competitie definitief gestopt.

Maar dat geldt niet voor alle sporten.

 • De KNHB onderzoekt bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn om de hockeycompetities wellicht op alternatieve manieren in mei, juni of juli af te ronden, dan wel andere alternatieve (competitie)formats voor een kortere periode op te zetten.
 • En bekijkt de KNLTB of de tenniscompetitie alsnog hervat kunnen worden, zodat tennisliefhebbers en -verenigingen zich nog steeds mogen verheugen op de voorjaarscompetitie.

Nieuwe coulancemaatregelen vanaf dinsdag 7 april
We hebben in onze coulancemaatregelen rekening gehouden met de diversiteit van onze huurders en gebruikers enerzijds en getracht een goede balans te vinden tussen het in standhouden van de lokale sportinfrastructuur en de (financiële) situatie van onze huurders, gebruikers en van onszelf anderzijds. Met inachtneming van bovenstaande, met de eerder genomen coulancemaatregelen tot en met maandag 6 april 2020 en dat de sluiting te wijten is aan overmacht treft u onderstaand coulancemaatregelen aan vanaf dinsdag 7 april 2020 tot en met het eind van de periode van sluiting:

 • Sportverenigingen die gebruikmaken van De Rietlanden, De Koploper en/of overige sport- en gymzalen als sportaccommodatie en die een kortdurende huurovereenkomst hebben:
  • Bij deze sportverenigingen is in de sluitingsperiode van vrijdag 13 maart tot en met maandag 6 april geen huur in rekening gebracht.
  • Het Sportbedrijf zal de huur in de periode vanaf dinsdag 7 april tot en met einde van de periode van sluiting slechts voor 50% factureren.
 • Sportverenigingen die gebruikmaken van een buitensportaccommodatie (inclusief de Dojo, tafeltennis, clubgebouwen en de turnzaal) en die een langdurende gebruikersovereenkomst hebben:
  • Het Sportbedrijf zal de huur in de periode vanaf aanvang van de sluiting (vrijdag 13 maart 2020) tot en met einde periode van sluiting slechts voor 50% factureren.
 • Recreatiegroepen of incidentele huurders die gebruikmaken van De Rietlanden, De Koploper en/of overige sport- en gymzalen:
  • Bij deze huurders is in de sluitingsperiode van vrijdag 13 maart tot en met maandag 6 april geen huur in rekening gebracht.
  • Het Sportbedrijf zal in de periode vanaf dinsdag 7 april tot en met einde van de periode van sluiting geen huur factureren.
 • Onderwijsinstellingen en (semi-)commerciële huurders:
  • Er worden geen wijzigingen aangebracht in de facturatie.

Het Sportbedrijf is er alles aan gelegen om de lokale sportinfrastructuur in stand te houden. Dit zodat onze sportverenigingen, de (semi-)commerciële sport- en beweegaanbieders, maar ook wij als Sportbedrijf op termijn goed kunnen opstarten, gauw onze belangrijke maatschappelijke positie in de Lelystadse samenleving kunnen innemen en snel weer het kloppende sportieve hart van Lelystad kunnen vormen. We hebben elkaars steun hard nodig in deze lastige periode, steun dat recht doet aan ieders positie uitgaande van solidariteit.

Aangezien er veel informatie is voor inwoners, huurders van accommodaties, instellingen en andere geïnteresseerden hebben we alles aangaande het coronavirus gebundeld op onze website: www.sportbedrijf.nl/alles-over-het-coronavirus/. Wij hopen u hiermee van veel informatie te voorzien.  Neem voor vragen of ondersteuning contact met ons op. Mail naar info@sportbedrijf.nl.

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

10 - 04 - 2024

13 tot 20 april: Indoor Swim to Fight Cancer in Zwembad De Koploper

Op zaterdag 13 april gaat een bijzonder evenement in Zwembad De Koploper van start ter ondersteuning van kankeronderzoek. In samenwerking…

Lees meer
Zeemeerminzwemmen 09 - 04 - 2024

In de meivakantie: cursus zeemeerminzwemmen!

Heb jij altijd al willen zwemmen als een zeemeermin? Dan is dit jouw kans! Tijdens de meivakantie van maandag 29…

Lees meer
Start jubileumjaar 08 - 04 - 2024

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar!

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het toeziend…

Lees meer
Buiten bewegen in Lelystad 03 - 04 - 2024

Urban Sports geven nieuwe impuls aan ‘Buiten Bewegen’ programma

Lelystedelingen konden al geruime tijd deelnemen aan georganiseerd en flexibel aanbod bij openbare sport- en beweegplekken, in parken en op…

Lees meer
28 - 03 - 2024

Fit naar Werk! Een unieke samenwerking ter ondersteuning van werkzoekenden in Lelystad

Werkzoekenden in Lelystad krijgen binnenkort toegang tot een vernieuwende aanpak die gericht is op een succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt….

Lees meer
18 - 03 - 2024

Meezwemtarief: recreatief zwemmen tijdens de zwemles van uw kind

Terwijl uw kind zwemles krijgt kunt u zelf ook even lekker het water in? Dat kan! Vanaf heden is het…

Lees meer
14 - 03 - 2024

Holwerda Top Movers ontvangt kampioenschaal tijdens bijeenkomst voor Maatschappelijke Partners

Op dinsdag 12 maart organiseerden wij een bijeenkomst voor onze Maatschappelijke Partners om hen te informeren over onze organisatie, de…

Lees meer
13 - 03 - 2024

Watertemperatuur recreatiebaden De Koploper gaat omhoog

Om energiekosten te besparen en daarmee niet het prijskaartje voor een bezoek aan zwembad De Koploper te verhogen, heeft Sportbedrijf…

Lees meer
11 - 03 - 2024

25 september 2024

Woensdag 25 september 2024: Kom jij meedoen aan onze speciale aquabootcamp les? Reserveer 25 september 2024 vast in je agenda…

Lees meer
11 - 03 - 2024

25 augustus 2024

Zondag 25 augustus 2024: Speciaal voor de jeugd: Een zomerse feestelijke activiteit in het zwembad! Reserveer 25 augustus 2024 vast…

Lees meer