Terug

Wedstrijdzwemmen is voor iedereen!

Zwemmen is goed voor lichaam en geest. Als je beperkt bent is dit nog geen beperking om aan wedstrijdzwemmen mee te kunnen doen. Bij Batavia Swim zijn er de kennis en de mogelijkheden om iedereen goed te kunnen begeleiden. Wel is het zo dat de eis wordt gesteld van minimaal zwemdiploma B, omdat wedstrijdzwemmen wel enige zwemvaardigheid vereist.

Er is geen verplichting om aan wedstrijden deel te nemen als je op wedstrijdzwemmen zit. Het is ook mogelijk om alleen aan de trainingen deel te nemen en op die manier toch te kunnen genieten van het wedstrijdzwemmen.

Beperking
Onder een beperking in het wedstrijdzwemmen bij Batavia Swim wordt verstaan, bijvoorbeeld:
– een lichamelijke beperking
– een visuele beperking
– een auditieve beperking
– een verstandelijke beperking
– een chronische aandoening
– een meervoudige beperking

De zwemmers met een beperking worden ingedeeld naar leeftijd en kunnen. Zodoende kunnen ze ook in banen ingedeeld worden bij de kinderen zonder een beperking. Er wordt geen onderscheid gemaakt en Batavia Swim denkt dan ook niet in hokjes maar in personen. Bij Batavia Swim vinden ze dat iedereen een eerlijke kans verdiend om mee te kunnen doen met wedstrijdzwemmen.

Jesse Bruines
Jesse Bruines (18) is één van de unieke sporters bij Batavia Swim en doet al 9 jaar aan wedstrijdzwemmen. Hij is te vroeg geboren daardoor heeft hij de beperking Cerebrale Parese (CP) opgelopen.

Cerebrale Parese is een spierziekte waarbij de spieren in het lichaam de spanning zelf niet meer kunnen regelen. Nadat Jesse zijn C-diploma had gehaald, wilde hij heel graag doorgaan met zwemmen en daarom is hij begonnen met wedstrijdzwemmen.

In het begin was het voor Jesse nog best wel moeilijk om te zwemmen met zijn beperking. Hij werd vaak gediskwalificeerd en had moeite om te trainen, maar hij gaf niet op. Nadat hij een paralympische code had aangevraagd om met zijn beperking op een leuke en goede manier te kunnen zwemmen, ging het zwemmen steeds beter.

Jesse heeft zelfs al meegedaan aan verschillende Nederlandse kampioenschappen en mag zichzelf nu drievoudig Nederlands paralympisch kampioen noemen.


Om aandacht te vragen voor sporten met een beperking, waren Tamaryoës Kok, buurtsportcoach Speciale doelgroepen bij Sportbedrijf Lelystad en sporter Jesse Bruines op maandag 6 november te gast bij Omroep Flevoland om hier alles over te vertellen. Zie hieronder hier interview.

Gwyneth van der Spek
Gwyneth van der Spek (12) is ook één van de unieke sporters bij Batavia Swim en doet nu 1 jaar aan wedstijdzwemmen. Zij is met een lichamelijke beperking geboren, namelijk een botvergroeiing. Dit houdt in dat haar onderarm verkort is en mijn voeten staan in een spitsstand.

Toen Gwyneth 4 jaar was, begon zij met zwemmen en heeft zij haar A-, B-,  en C-diploma gehaald. Zwemmen vond ze zo leuk om te doen dat ze hiermee door is gegaan en zodoende ook haar zwemvaardigheid 1, 2 en 3 heeft gehaald. Daarmee waren er verder geen zwemlessen meer om te volgen bij de zwemles en is ze gaan kijken voor een sport die ze kon beoefenen.

Na een tijdje flag football te hebben gedaan, is Gwyneth een proefles wedstrijdzwemmen gaan doen. Tijdens de proefles vond ze het zo fijn om weer in het water te kunnen zijn, waarin ze zich vrij kon bewegen, dat ze besloot om nog een proefles te volgen.

Jesse liet Gwyneth kennis maken met de regels omtrent parazwemmers en zodoende heeft ook Gwyneth zich laten keuren hiervoor. Op 14 mei 2023 heeft Gwyneth een nieuw Nederlands para-record op de 200 meter schoolslag neergezet, waarmee ze het oude record uit 1994 verbrak. Op 21 mei 2023 deed ze hetzelfde op de 50 meter schoolslag.


Zwemmen is leuk!

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

10 - 04 - 2024

13 tot 20 april: Indoor Swim to Fight Cancer in Zwembad De Koploper

Op zaterdag 13 april gaat een bijzonder evenement in Zwembad De Koploper van start ter ondersteuning van kankeronderzoek. In samenwerking…

Lees meer
Zeemeerminzwemmen 09 - 04 - 2024

In de meivakantie: cursus zeemeerminzwemmen!

Heb jij altijd al willen zwemmen als een zeemeermin? Dan is dit jouw kans! Tijdens de meivakantie van maandag 29…

Lees meer
Start jubileumjaar 08 - 04 - 2024

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar!

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het toeziend…

Lees meer
Buiten bewegen in Lelystad 03 - 04 - 2024

Urban Sports geven nieuwe impuls aan ‘Buiten Bewegen’ programma

Lelystedelingen konden al geruime tijd deelnemen aan georganiseerd en flexibel aanbod bij openbare sport- en beweegplekken, in parken en op…

Lees meer
28 - 03 - 2024

Fit naar Werk! Een unieke samenwerking ter ondersteuning van werkzoekenden in Lelystad

Werkzoekenden in Lelystad krijgen binnenkort toegang tot een vernieuwende aanpak die gericht is op een succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt….

Lees meer
18 - 03 - 2024

Meezwemtarief: recreatief zwemmen tijdens de zwemles van uw kind

Terwijl uw kind zwemles krijgt kunt u zelf ook even lekker het water in? Dat kan! Vanaf heden is het…

Lees meer
14 - 03 - 2024

Holwerda Top Movers ontvangt kampioenschaal tijdens bijeenkomst voor Maatschappelijke Partners

Op dinsdag 12 maart organiseerden wij een bijeenkomst voor onze Maatschappelijke Partners om hen te informeren over onze organisatie, de…

Lees meer
13 - 03 - 2024

Watertemperatuur recreatiebaden De Koploper gaat omhoog

Om energiekosten te besparen en daarmee niet het prijskaartje voor een bezoek aan zwembad De Koploper te verhogen, heeft Sportbedrijf…

Lees meer
11 - 03 - 2024

25 september 2024

Woensdag 25 september 2024: Kom jij meedoen aan onze speciale aquabootcamp les? Reserveer 25 september 2024 vast in je agenda…

Lees meer
11 - 03 - 2024

25 augustus 2024

Zondag 25 augustus 2024: Speciaal voor de jeugd: Een zomerse feestelijke activiteit in het zwembad! Reserveer 25 augustus 2024 vast…

Lees meer