Terug

Hockeyvereniging MHCL is eerste rookvrije sportclub

‘Wij willen de jeugd niet confronteren met roken’
‘Rookvrij terrein. Op weg naar een rookvrije generatie’, staat er op de informatieborden en posters die aan het toegangshek, in het clubgebouw en langs de velden van MHCL hangen. De hockeyvereniging is als eerste sportclub in Lelystad een rookvrije accommodatie geworden. “Daar zijn we heel trots op”, zegt voorzitter Peter Hekking enthousiast.

“En weet je wat zo mooi is? Het is eigenlijk al zo geaccepteerd dat we het niet hoeven te handhaven. Het terrein is ook helemaal schoon”, zegt hij als hij vanuit het clubhuis het voorplein oploopt. “Oké, we vinden nog wel eens verdwaalde peuken. Van rokers die het écht niet konden laten”, zegt hij met een knipoog. Hij pakt de peuken op en gooit ze weg. “Dat doen we dus gelijk. Vroeger was daar haast geen beginnen aan.”

Speciale rooktegel
MHCL is met de gemeente in gesprek over een speciale rooktegel voor op de parkeerplaats, ver uit de buurt van hockeyende kinderen. “Zo’n rooktegel heeft een roestvrijstalen emmer die een halve meter de grond in gaat. Daar belanden de peuken in. Met als grote voordeel dat er geen brand kan ontstaan en dat je dus geen losse peuken over het terrein hebt.”

Het bestuur van de hockeyvereniging legde haar leden vorig jaar tijdens de Algemene Ledenvergadering het plan voor om een rookvrije sportaccommodatie te worden. Waarmee roken rondom de velden, het voorplein en in het clubgebouw tot het verleden behoorde. Roken in de kantine was al taboe, maar een enkele roker van een bezoekende club liep nog wel eens naar binnen met een sigaret.

‘Rookvrij is helemaal ingeburgerd’
Nu hangen er overal borden om rokers erop te wijzen. “Kijk, we voeren geen politiebewind. Als we iemand zien roken, verzoeken we diegene vriendelijk om naar de parkeerplaats te gaan. Daar mag worden gerookt.”

Het is eigenlijk al helemaal ingeburgerd, merkt Hekking. Als er al mensen worden aangesproken zijn het vaak grootouders die naar een wedstrijd of training komen kijken of bezoekende clubs. “Gelukkig worden steeds meer sportclubs rookvrij.”

Bij MHCL willen ze de jeugd niet meer confronteren met roken. Zien roken doet nu eenmaal roken en meeroken is ook schadelijk voor de gezondheid. “Roken is niet meer van deze tijd. Het is sociaal niet meer gewenst.”

Gezonde kantine
Maar daar blijft het niet bij. MHCL heeft ook een gezonde kantine en dat is beloond met zilver door Team:Fit, die sportclubs helpt in het aanbieden van gezonde producten. Zilver betekent dat de kantine (in dit geval MHCL) de gezonde smaak te pakken heeft. Eén blik op de menukaart en het ruime assortiment lekker belegde broodjes springt gelijk in het oog. “We hebben zeker ook wel patat en snacks, maar we bieden nu een alternatief. Onze kantinemedewerkers attenderen onze bezoekers daar ook op.”

Bij MHCL zitten ze niet stil. Er zijn nog plannen genoeg. Om de verlichting op het veld te vervangen voor energiezuinige ledlampen, bijvoorbeeld. Ook heeft de vereniging een eigen waterpomp om zelf grondwater omhoog te pompen voor het waterveld.  “Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons.”

Foto: Fotostudio Wierd

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

Aqua Yoga & Pilates 22 - 04 - 2024

Nieuwe Aquasport: Aqua Yoga & Pilates

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging voor je lichaam en geest? Ontdek dan Float Yoga & Pilates bij…

Lees meer
17 - 04 - 2024

12 mei: straat- en veldvoetbalevenement door Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’

Op zondag 12 mei 2024 organiseren Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’ voor het eerst het straat-en veldvoetbalevenement bij Sportcomplex…

Lees meer
Recreatief zwemmen in De Koploper 15 - 04 - 2024

Veel zwemplezier in de meivakantie in De Koploper!

Van maandag 29 april tot en met zondag 5 mei 2024 is het meivakantie! Dat betekent weer heel veel zwemplezier…

Lees meer
Flyer beweegstimulering 15 - 04 - 2024

Lelystadse consultatiebureaus succesvol aan de slag met beweegstimulering bij jonge kinderen

Icare jeugdgezondheidszorg, Sportbedrijf Lelystad en JOGG Lelystad slaan de handen ineen om meer en beter bewegen bij kinderen van 0…

Lees meer
10 - 04 - 2024

13 tot 20 april: Indoor Swim to Fight Cancer in Zwembad De Koploper

Op zaterdag 13 april gaat een bijzonder evenement in Zwembad De Koploper van start ter ondersteuning van kankeronderzoek. In samenwerking…

Lees meer
Zeemeerminzwemmen 09 - 04 - 2024

In de meivakantie: cursus zeemeerminzwemmen!

Heb jij altijd al willen zwemmen als een zeemeermin? Dan is dit jouw kans! Tijdens de meivakantie van maandag 29…

Lees meer
Start jubileumjaar 08 - 04 - 2024

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar!

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het toeziend…

Lees meer
Buiten bewegen in Lelystad 03 - 04 - 2024

Urban Sports geven nieuwe impuls aan ‘Buiten Bewegen’ programma

Lelystedelingen konden al geruime tijd deelnemen aan georganiseerd en flexibel aanbod bij openbare sport- en beweegplekken, in parken en op…

Lees meer
28 - 03 - 2024

Fit naar Werk! Een unieke samenwerking ter ondersteuning van werkzoekenden in Lelystad

Werkzoekenden in Lelystad krijgen binnenkort toegang tot een vernieuwende aanpak die gericht is op een succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt….

Lees meer
18 - 03 - 2024

Meezwemtarief: recreatief zwemmen tijdens de zwemles van uw kind

Terwijl uw kind zwemles krijgt kunt u zelf ook even lekker het water in? Dat kan! Vanaf heden is het…

Lees meer