Terug

Alle fiets- en wandelroutes op één online platform

Waar kun je beter sporten en bewegen dan in de frisse buitenlucht? Op de fiets, de mountainbike of wandelend door de bossen en langs het water. Lelystad heeft vele mooie routes door de stad en de natuur. Om deze goed vindbaar te maken, lanceert Sportbedrijf Lelystad in de Nationale Sportweek een online routeplatform. Dé route die natuurlijk niet mag ontbreken op dit platform is de Lelystadse mountainbikeroute van ruim 31 kilometer, die in de jaren ’80 is uitgezet door Toerclub Flevoland en nu wordt onderhouden door Stichting MTB Lelystad.

Toerclub Flevoland is al 40 jaar actief in het organiseren van fietstochten, zoals de Omloop Flevoland en de Lelystadse fietsvierdaagse, en heeft zo een enorme expertise opgebouwd met het uitzetten van fietsroutes. Voor het online routeplatform heeft de vereniging de mountainbikeroute en een aantal andere fietsroutes ter beschikking gesteld. “Het online routeplatform zorgt ervoor dat deze en andere routes makkelijker te vinden zijn”, vertelt Frans Roose van de toerclub en bestuurslid van Stichting MTB Lelystad. “We hopen dat door het zichtbaarder maken van de beschikbare routes Lelystedelingen meer in beweging komen. En dat inwoners en toeristen de stad nog meer gaan waarderen om haar mooie en afwisselende natuur, historie en bezienswaardigheden.”

Fietsen in de natuur
Het routeplatform vormt straks één centrale plek voor alle soorten beweegroutes. Wandelen, hardlopen, fietsen, wielrennen of mountainbiken: het online routeplatform helpt jong en oud op weg. De mountainbikeroute is voor vrijwel iedereen met een basistechniek voor het mountainbiken goed te doen, volgens Frans Roose. Voor de echte beginner is het wel aan te raden eerst een clinic of twee proeftrainingen te volgen bij Toerclub Flevoland. En dan is het genieten. Frans Roose: “De mountainbikeroute van Lelystad gaat door vrijwel alle bossen van Noord- en Oost-Lelystad en is daardoor zeer afwisselend. Het is ook één van de oudste routes van Nederland en vooral aan het begin of einde van de dag zou je tijdens het fietsen heel goed een vos of ree kunnen tegenkomen. Dat wil je toch niemand onthouden?”

Ontspanning door inspanning
Zelf geniet Frans Roose van de ontspanning door inspanning die het mountainbiken hem geeft. “Tijdens het fietsen ben ik vooral bezig met mijn techniek, want mountainbiken is een hele technische sport, veel meer dan andere fietssporten. Tijdens een rit denk ik dan ook niet meer aan andere zaken en ben ik vooral aan het genieten van weer een snelle bocht, afdaling en het afzien bij een steile klim of ander moeilijk obstakelparcours. En na afloop een kop koffie en nagenieten samen met je fietsmaten of clubgenoten.”

De mountainbikeroute is volledig met bordjes aangegeven en is ook in delen te fietsen. Op sommige plekken wordt de route omgeleid vanwege onderhoud. “Volg de bruine bordjes met witte pijlen: een driehoek met twee bollen eronder. En wie de gpx-route gebruikt: rij wel in de juiste richting”, waarschuwt Frans Roose tot slot.

Meer informatie over de mountainbikeroute de toerclub is te vinden op de Facebookpagina van Stichting MTB Lelystad of op de website van Toerclub Flevoland.

In de Nationale Sportweek lanceert Sportbedrijf Lelystad op vrijdag 24 september het online routeplatform. Stiekem een voorproefje? Ga dan alvast naar deze pagina.

Foto: Lennart Hess: “In de Nationale Sportweek brengen we het belang van sport en bewegen onder de aandacht van ouderen en zorgpersoneel.”
(©Fotostudio Wierd)

Frans Roose

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

17 - 04 - 2024

12 mei: straat- en veldvoetbalevenement door Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’

Op zondag 12 mei 2024 organiseren Sportbedrijf Lelystad en ‘Panna Knock Out’ voor het eerst het straat-en veldvoetbalevenement bij Sportcomplex…

Lees meer
Recreatief zwemmen in De Koploper 15 - 04 - 2024

Veel zwemplezier in de meivakantie in De Koploper!

Van maandag 29 april tot en met zondag 5 mei 2024 is het meivakantie! Dat betekent weer heel veel zwemplezier…

Lees meer
Flyer beweegstimulering 15 - 04 - 2024

Lelystadse consultatiebureaus succesvol aan de slag met beweegstimulering bij jonge kinderen

Icare jeugdgezondheidszorg, Sportbedrijf Lelystad en JOGG Lelystad slaan de handen ineen om meer en beter bewegen bij kinderen van 0…

Lees meer
10 - 04 - 2024

13 tot 20 april: Indoor Swim to Fight Cancer in Zwembad De Koploper

Op zaterdag 13 april gaat een bijzonder evenement in Zwembad De Koploper van start ter ondersteuning van kankeronderzoek. In samenwerking…

Lees meer
Zeemeerminzwemmen 09 - 04 - 2024

In de meivakantie: cursus zeemeerminzwemmen!

Heb jij altijd al willen zwemmen als een zeemeermin? Dan is dit jouw kans! Tijdens de meivakantie van maandag 29…

Lees meer
Start jubileumjaar 08 - 04 - 2024

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar!

Sportbedrijf Lelystad bestaat 25 jaar. Op maandag 8 april werd stilgestaan bij de start van dit jubileumjaar. Onder het toeziend…

Lees meer
Buiten bewegen in Lelystad 03 - 04 - 2024

Urban Sports geven nieuwe impuls aan ‘Buiten Bewegen’ programma

Lelystedelingen konden al geruime tijd deelnemen aan georganiseerd en flexibel aanbod bij openbare sport- en beweegplekken, in parken en op…

Lees meer
28 - 03 - 2024

Fit naar Werk! Een unieke samenwerking ter ondersteuning van werkzoekenden in Lelystad

Werkzoekenden in Lelystad krijgen binnenkort toegang tot een vernieuwende aanpak die gericht is op een succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt….

Lees meer
18 - 03 - 2024

Meezwemtarief: recreatief zwemmen tijdens de zwemles van uw kind

Terwijl uw kind zwemles krijgt kunt u zelf ook even lekker het water in? Dat kan! Vanaf heden is het…

Lees meer
17 - 03 - 2024

25 jaar Sportbedrijf Lelystad – Actie Restaurant De Inloper

Maak kans op spetterende prijzen tijdens onze 25 jaar jubileum loterijen! Op elke 25ste van de maand maak jij kans…

Lees meer